• Alergeny w żywności

        • W związku z obowiązkiem stosowania m.in. przez placówki szkolne – Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011,

          które mówi o obowiązku przekazywania konsumentom informacji na temat obecnych w serwowanej żywności składników lub innych substancji mogących powodować alergie nietolerancji, zamieszczamy do ogólnego zapoznania się wyciąg z w/w rozporządzenia, tj. „WYKAZ ALERGENÓW W ŻYWNOŚCI”.

           

          ALERGENY ŻYWNOŚCI

          1. Gluten – tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies. orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne;
          2. Skorupiaki i produkty pochodne;
          3. Jaja i produkty pochodne;
          4. Ryby i produkty pochodne;
          5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;
          6. Soja i produkty pochodne;
          7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą);
          8. Orzechy - tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/ orzechy pistacjowe, orzechy makadamia, a także produkty pochodne;
          9. Seler i produkty pochodne;
          10. Gorczyca i produkty pochodne;
          11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;
          12. Dwutlenek siatki i siarczyny w stężeniach powyżej 10mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO₂ dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia;
          13. Łubin i produkty pochodne;
          14. Mięczaki i produkty pochodne.

           

          Informacje o obecności poszczególnych alergenów podawane będą
          w codziennym jadłospisie.