Stołówka
Alergeny w żywności
W związku z obowiązkiem stosowania m.in. przez placówki szkolne – Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011,
które mówi o obowiązku przekazywania konsumentom informacji na temat obecnych w serwowanej żywności składników lub innych substancji mogących powodować alergie nietolerancji, zamieszczamy do ogólnego zapoznania się wyciąg z w/w rozporządzenia, tj. „WYKAZ ALERGENÓW W ŻYWNOŚCI”.
ALERGENY ŻYWNOŚCI
- Gluten – tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies. orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne;
 - Skorupiaki i produkty pochodne;
 - Jaja i produkty pochodne;
 - Ryby i produkty pochodne;
 - Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;
 - Soja i produkty pochodne;
 - Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą);
 - Orzechy - tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/ orzechy pistacjowe, orzechy makadamia, a także produkty pochodne;
 - Seler i produkty pochodne;
 - Gorczyca i produkty pochodne;
 - Nasiona sezamu i produkty pochodne;
 - Dwutlenek siatki i siarczyny w stężeniach powyżej 10mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO₂ dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia;
 - Łubin i produkty pochodne;
 - Mięczaki i produkty pochodne.
 
Informacje o obecności poszczególnych alergenów podawane będą
w codziennym jadłospisie.